Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

U susret noći muzeja 2017.

POVIJESNO IVANEČKO GLAZBENO STVARALAŠTVO
„NOĆ MUZEJA 2017. GODINE

Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaest godina provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice. Dvanaestu Noć muzeja koja će se održati 27. siječnja 2017. od 18.-01. sati iza ponoći, obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.“ (Izvor HMD)

Malom virtualnom izložbom-osvrtom i mi se pridružujemo u obilježavanju Noći Muzeja 2017. Ivanec od davnina ima znamenite Ivančane koji su značajno obilježili muzičko stvaralaštvo našega Ivanca ali i na nacionalnoj razini. Prema navedenome nameće se logičan zaključak da je Ivanec bio multikulturno središte s istančanim okusom prisutnih svjetskih kretanja i trendova u svim oblicima društveno kulturnog napretka. U ovom prilogu objavljujem imena četiri naših upečatljivih osoba: Ladislav Šaban, Đuro Arnold, Nikola Faller i Rudolf Rajter. Ivanec je od uvijek bio između ostalog nadahnut muzičkim stvaralaštvom, te je muzika na ovaj ili onaj način prisutna od nekad do današnjih dana u našim domovima kao kulturni oblik života.
Glazba, glazbeni velikani u direktnoj sponi su s glazbenom baštinom u što svakako spadaju i mnogobrojni muzički instrumenti (klavir, truba, citre, gitara….) kao i ostali aparati za reprodukciju zvuka (Gramofoni, mehanički muzički i radio aparati…)
Naša svakodnevnica uz sagledavanje prošlosti praktično je nezamisliva na današnji život bez glazbe. Nekad više dostupno vlastelinima, a danas svim ljudima bez obzira na društveni status.
Muzika se ne odvija, ona se sklada…

Izvor: HMD, istraživanje autora
Eksponati, pisana građa i ostalo iz privatne zbirke i arhiva