Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Organizirana postolarska proizvodnja - 70.-ta obljetnica

15621982 1296000447118483 2000618914477895993 nPoznata je bogata ivanečka obrtna tradicija na kojoj bi nam mogli pozavidjeti i mnogo veći gradovi.
Ove godine obilježava se jedna također važna obljetnica, a radi se o kontinuiranom i organiziranom radu postojanosti postolarske tradicije u okviru tvornice obuće „Ivančice“.
Prije svega potrebno je spomenuti povijesno razdoblje početkom 20 st. kada se bilježe velike ivanečke obrtne aktivnosti, između ostalih postoji značajan broj postolara.
Kontinuirani identitet-„Ivančica“-Tvornica obuće Ivanec.

Osnivači i oni koji su potakli osnivanje postolarske zadruge “Ivančica“ bili su: Franjo Vidoni, Antun Matučec , Mijo Rogina, Kušen Ferdinand i Mijo Belačić,.
Sam početak rada je vezan na 1946. godinu kada su se postolari Ivanca udružili i osnovali Postolarsku zadrugu gdje su bila uključena samo šest radnika, no ubrzo dolazi do povećanja na 80 zaposlenih osoba.
Prva postolarska radionica bila je smještena u objektu vlasnika Ivana Kolara u Kolodvorskoj ulici. Kasnije, 1948. godine, proizvodnja se seli na lokaciju našeg starog Kukuljevičevog grada. Zatim 1955. godine zadruga se nalazi u prostorijama „Ivanečkog magazina“ gdje je prije djelovala prodavaonica namještaja. (To je današnja lokacija Gradska vijećnice. )
Jedna zanimljivost-spona postolarske radione i ivanečkog rudnika kao najstarijeg organiziranog gospodarsko generatora Ivanca ali i Županije jest da je upravo prva veća narudžba baš vezana na izradu 3000 pari cipela za rudare koji su radili u rudnicima Ivanec, Konjščina, Golubovec i Ladanje, te za radnike u ciglanama Lepoglave i Bedekovčine.
Ovo su bili ozbiljni počeci proizvodnog ciklusa, a sama narudžba je vezana od strane Obrtne komore.
Za daljnji razvojni napredak svakako je značajna odluka 14. veljače 1973. godine o promjeni pravnog statusa zadruge u OUR „Ivančica“ pod nazivom „Poduzeće“ za izradu gornjih dijelova obuće „Ivančica“ .
Sva nastojanja, upornosti, odricanja , vizije urodila su plodom, od 1977. godine „ Ivančica“ raspolaže s novim proizvodno-poslovnim prostorom od 1368 četvornih metara i 370 zaposlenika. Iste godine „Ivančica“ je usvojila novi zaštitni znak i promjenu u registru pod nazivom „Ivančica“, Tvornica obuće Ivanec, s adresom P. Preradoviča 12. gdje se i danas nalazi. Naravno tijekom godina do danas uslijedila su mnoga proširenja proizvodnih pogona, modernizacija strojeva i napredak proizvodnog ciklusa.
Sve turbulentne promjene unatrag sedamdeset godina zahtijevaju duže elaboriranje, ovo je samo jedan kratki osvrt po vremenskoj vertikali s ciljem da ne padne u zaborav ova važna ivanečka gospodarska obljetnica . Za izradu teksta, korišteni izvori podataka iz publikacije „1946.-1977“. „Ivančica“ Tvornica obuće“ . Izdavač publikacije je sama tvornica“ Ivančica“ za izdavača potpisuje ondašnji direktor Josip Samaržija pod čijim vodstvom je bio prisutni značajni napredak .
Danas je to prava renomirana tvornica poznata na globalnom i međunarodnom tržištu na čelu s direktoricom Nadom Zver.
Sve čestitke na ovome lijepom jubileju i pohvale svim marljivim ljudima koji su utkali svoju osobnost u cilju razvoja poduzeća, a samim time i razvoju ivanečkog gospodarstva !
Boris Jagetić Daraboš
Literatura: M. Kraš, Prilozi povijesti Ivanca do 1940. Godine, Varaždin 1996.
Publikacija, „1946.-1977“. „Ivančica“ Tvornica obuće“ , Izdavač, tvornica“ Ivančica“
Arhiva autora: papirnata i kartofilska građa, stari eksponati