Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Novosti

Svjetski dan turizma

brodskaskrinjaŠKRINJA PUTOVANJA

Obilježavanje Dana svjetskog turizma 27. rujna

Ljudi putuju od davnina što zbog osnovnih životnih potreba, pa do doživljaja lijepih emocija. Spajaju se mjesta, gradovi, države i samim time tvori se neraskidivi most zajedništva. Kad spomenemo putovanje, uvijek se podrazumijeva odlazak od doma na kraće ili duže razdoblje.

Prva pomisao je što trebamo uzeti s sobom? Često može biti stresno po pitanju odabira neophodnih stvari. Rijetko tko se danas nije našao u ulozi putnika i susreo s raznim nedoumicama. Možemo si samo zamisliti kako je to nekada bilo u prošlosti kada je za putovanje prethodilo niz predradnji što je zahtijevalo određeno vremensko razdoblje. Putovanja su se odvijala pješačenjem, konjima, kočijama, brodovima, kasnije ostalim prometalima. Na poticaj Svjetske turističke organizacije 27. rujna slavi se Svjetski dan turizma. U izvještaju za prošlu godinu ističu da se zaradilo 1245 milijarde američkih dolara, a putovanja i prijevoz prema njihovim podacima čine oko 10 posto globalnog BDP-a. Svjetski dan turizma slavi se kako bi se podigla svijest o važnosti turizma i njegovih društvenih, kulturnih, političkih i gospodarskih vrijednosti. „Turizam je industrija doživljaja i emocija, a kreiramo ga svi mi koji smo u kontaktu s gostom – od kuhara, sobarica, konobara, djelatnika na recepciji, djelatnika u turističkim agencijama, prodavača u dućanima, kioscima, poštama, bankama, policajaca, medija pa sve do djelatnika turističkih zajednica i njihovih direktora.“ Izvor, Ministarstvo turizma. Važno je za istaknuti, a mnogi zaborave činjenice vezano na medije i tiskarske aktivnosti koji od davnina aktivno učestvuju u prenošenju spoznaja i informacije vezano na turizam i putovanje. Samo putovanje je oduvijek obilježeno i s neizostavnim rekvizitima za osobnu upotrebu. Nekada su to bile putne drvene škrinje, koferi, ženski suncobrani, setovi za osobnu higijenu, brošure, naravno novac …. U slikovnoj produkciji ili mini izložbi neizostavnih predmeta u turističkim putovanjima podsjetimo se kako je to nekada bilo.

Otvorimo škrinju putovanja.

Eksponati iz privatne zbirke autora