Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

 • Otvorenje planinarskog doma na Ivančici

  Opširnije...
 • Poštovani,

  na slijedećoj poveznici možete pronaći priopćenje od 14.3.2020. s novim uputama i mjerama Stožera civilne zaštite RH koje sadrže i mjere vezane uz međunarodni promet ljudi:
  Civilna zaštita
  Vlada RH

  Opširnije...

Novosti

Srijeda u muzeju

P1170205Predstavljanje povijesnih postrojbi Varaždinske županije

Na poziv Gradskog muzeja grada Varaždina sudjelovali smo u programu predstavljanja povijesnih postrojba Varaždinske županije u sklopu projekta „Srijeda u Muzeju".

S obzirom da u našoj Županiji jedino u gradu Ivancu djeluju dvije povijesno utemeljene postrojbe, svojevrsni simboli Grada, Ivanečka rudarska četa i Vitezovi ivanovci, iste su predstavljene mnogobrojnoj prisutnoj publici.
Naši članovi, živi predstavnici, su na zoran način dočarali minule epohe jednog dijela ivanečke povijesti u vjernim replikama odora s pripadajućom opremom. Uz muškog člana u odori (Tomislav Petrinjak) Rudarske čete prezentirana je i ženska rudarska odora (Renata Šešet). Ženska rudarska odora izrađena je u znak zahvalnosti svim ženama koje su radile u ivanečkim rudnicima.
Uz poznate povijesne činjenice i Viteški red ivanovaca i njihovu prisutnost u Ivancu i našoj mikroregiji podsjetili su Vitez ivanovac (Tomislav Jagetić Daraboš) u punoj ratnoj spremi i viteška dama (Vesna Mesarić)
Ujedno je ovo događanje bila prilika da se tematski prezentira grad Ivanec, naši suveniri, manifestacije kao i promotivni materijali koji su podijeljeni prisutnoj publici.
Uz povijesne ivanečke postrojbe sudjelovali su još: Varaždinska građanska garda, Husarska garda i Viteški red Sv. Nikole.
Naše postrojbe, djelovanje, aktivnosti i ostale važne činjenice je prezentirao Boris Jagetić Daraboš, Voditelj TZ grada Ivanca i Predsjednik udruge Ivanečkih vitezova.
Čitavo događanje od organizatora je zamišljeno da nakon predstavljanja omogućena interakcija s publikom to jest za postavljanje pitanja. Između ostalog upečatljivo pitanje jedne gospođe je bilo „Tko je dizajnirao žensku damsku haljinu?" uz konstataciju „Baš je prekrasna!"
Prisutna publika nije krila svoje oduševljenje, iako je čitavo događanje trajalo punih dva sata i svi su do kraja ostali na svojim mjestima. Nakon završetka mnogi posjetioci su ovo događanje ovjekovječili za trajnu uspomenu zajedničkim fotografijama s članovima naših postrojbi.
Ujedno smo uz članove u odorama pripremili i prezentaciju u slikovnoj produkciji nekih naših međunarodnih i nacionalnih aktivnosti.
Zahvaljujući članu udruge Ivanečki vitezovi, Tomislavu Vedaku nastale su lijepe fotografije koje donosimo u prilogu.
Ovom prilikom zahvaljujemo organizatoru i ravnatelju Gosp. Miranu Bojanić Morandiniju na pozivu i odabranoj hvalevrijednoj tematici, te ostalim prisutnim prijateljskim udrugama.