Ova web stranica koristi kolačiće (eng. cookies) radi pružanja boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Više informacija o tome možete pronaći u našoj Politici o zaštiti privatnosti. Ukoliko se slažete sa spremanjem kolačića na vaše računalo odaberite SLAŽEM SE

Novosti

Ivanečka rudarska četa na međunarodnom simpoziju u Labinu i Raši

DSC 0023(1).JPGTemeljem poziva grada Labina i Raše u sklopu Europskog projekta odazvali smo se i aktivno sudjelovali u realizaciji programa-projekta MINHER „Rudarsko nasljeđe: generator gospodarskog i turističkog razvoja".

Projekt se provodi u sklopu projekta Europa za građane.
Simpozijem se želi i privući pažnja regionalnih i državnih vlasti sa ciljem ulaganja u investicijske projekte održivog razvoja temeljene na rudarskoj baštini, njezinoj zaštiti i vrednovanju podzemnog i nadzemnog dijela.

Primarna uloga Ivanečke rudarske čete između ostalog je bila; prezentacija gotovog turističkog i kulturnog proizvoda, inovativan pristup i valorizacija rudarske materije na podlozi naše gospodarske i kulturne baštine s izraženom perspektivom međunarodnog povezivanja. Upravo se idealno uklapamo u realizaciji ovoga Europskog projekta što su nam potvrdili svi nazočni. Uz prisutnost mnoštvo eminentnih europskih sudionika na vjeran i originalan način u interakciji s prisutnim uvaženim gostima sudjelovali smo u pratnji nazočnih putem „Bijele ceste" kao i doček te posjet rudarskom oknu u Raši.

Naše pojavljivanje nije ostalo nezamijećeno, čemu u prilog ide i želja svakog sudionika za zajedničkom fotografijom. Bilo je i stručnjaka koji su pažljivo proučili naše odore od samog izgleda pa do broja gumbića shodno povijesnim činjenicama. (28 kom zlatnih gumba simbolizira broj godina Sv. Barbare kada je umrla ...). Rezultat stručnjaka je bio izrazito pohvalan, teško opisivo ovim putem. . Našim nastupom posebno je bio impresioniran Počasni konzul Poljske gosp. Andrzej Žylak. Tako da su i u tom pravcu napravljeni određeni koraci u budućim zajedničkim projektima.

Sudjelovale su delegacije općina i gradova partnera u MINHER-u: Rybnika, Carbonije, Banovića, Idrije, Velenja, Raše i Labina, koji je nositelj projekt, te europski stručnjaci koji su sudjelovali na uspješnim projektima obnove i revitalizacije rudarske i industrijske baštine.
Ujedno je ovo bila prilika da nazočnima prezentiramo Ivanec i putem rudarskih nagrađivanih suvenira i promotivnih materijala, što je dodatno potkrijepilo tezu pravilnog pristupa u valorizaciji rudarske baštine.
Susret koji je intenzivno dogovaran i pripreman unatrag mjesec dana, realiziran je dvodnevnim gostovanjem 24.-25. rujna 2014.
Čitavo naše sudjelovanje se odvijala u organizaciji TZ grada Ivanca u suradnji s udrugom Ivanečki vitezovi i povijesnom postrojbom Ivanečke rudarske čete.
Potrebno je spomenuti i svima se najsrdačnije zahvaliti na izrazito ugodnoj dobrodošlici i domaćinstvu, djelatnicima grada Labina i općine Raša, posebno gradonačelniku Labina Tulio Demetlika.